Laden...

Waarschuwing

The form #5 does not exist or it is not published.

Webdesign is altijd in beweging

in de wereld van het webdesign staan de design trends eigenlijk nooit stil. Deze trends komen en gaan aan de lopende band.

Toch zie je vaak overeenkomsten en patronen terugkeren. In deze blog gaan we de huidige website trends bekijken en analyseren.

1. Flat design

De naam zegt het eigenlijk al... plat! De tijd van de drop-shadows en de 3d looks lijkt hiermee aan een eind te zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe interface van windows 10 dat ook gebruik maakt van platte simpele icoontjes. Flat design komt ontzettend veel terug in de nieuwe logo's van voornamelijk grote bedrijven. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van bedrijven dat zich richt op deze stijl.

Flat design is een nieuwe populaire trend op het gebied van website ontwerp

Deze nieuwe ontwerp vorm wordt voornamelijk door jongeren erg gewaardeerd en ontvangt deze stijl beter dan ouderen mensen omdat jongeren mensen vaak meer open staan voor nieuwe ontwikkelingen.

2. Material design

Dit is een vorm van design die in eerste instantie niet eens echt opvalt. Pas wanneer je het weghaalt zul je merken dat de website wat "statischer" is. Material design staat eigenlijk volledig in het teken van betekenisvolle animaties. Vooral in mobiele apps wordt het veelvoudig toegepast. Klik maar eens bijvoorbeeld in een app op een icoontje. Je zult zien dat er vaak vanuit het punt waar je op drukt iets gebeurd. Zo ook bijvoorbeeld het offcanvas menu waar je op klikt. Er komt vanuit dat punt een menu tevoorschijn. Maar ook de hover effecten over elementen die vaak aanwijzen dat iets klikbaar is valt onder material design. Over het algemeen zorgt deze design stijl ervoor dat de workflow ontzettend wordt verbeterd en het allemaal net wat subtieler oogt. Een prachtig voorbeeld waar dit is toegepast kun je vinden op http://material.cmiscm.com/.

3. Functioneel minimalisme

In deze designs worden vaak weinig elementen gebruikt.


Door deze stijl toe te passen, kun je heel goed de nadruk op een element leggen.


Vooral veel witruimtes zijn te vinden op deze pagina's. Mensen hebben vaak de neiging om alles boven de vouw te plaatsen. Dat wil zeggen dat alles het liefst tegelijk in het "beginscherm" moet komen om maar zoveel mogelijk informatie te willen geven. Door te spelen met meer witruimte en minder elementen kun je de nadruk leggen op een element die je anders misschien niet eens had ontdekt in de jungle van content. Less is more is een term dat hier goed tot zijn recht komt.

4. Card design

Het tijdperk van de precieze uitlijning op de pixel nauwkeurig wordt hiermee naar achteren gestopt. In deze ontwerpen is het juist de bedoeling dat de pagina a-symmetrisch is ingedeeld. Een goed voorbeeld hiervan is Pinterest. Je bent hiermee vrijer in de uitlijning van de hoogtes van elementen en krijgt hiermee een speels effect.

Card design is een vrije manier van website ontwerpen waar je nie gebonden bent aan uitlijning

5. Micro animaties

Dit zijn kleine animaties die niet heel erg opvallen maar die wel degelijk wat toevoegen aan een website. Zoals een button waar je op klikt die dan een keer omdraaid of een knop die vergroot wanneer je erop klikt. Ook de kleine animaties wanneer je pagina inlaad valt hieronder. Dit verzacht vaak de pijn van het wachten en dan is het vaak opeens niet meer zo erg om te wachten op de pagina.loading afbeelding verzacht de pijn als je moet wachten op een website pagina

6. Onepage design

Waar we vroeger nog verhaaltjes kregen voorgelezen, worden ze nu gevisualiseerd in websites. Het gaat gepaard met flatdesign omdat dat nu eenmaal simplistisch is en makkelijk te begrijpen. Door middel van parallax scrol effecten wordt er een verhaal verteld aan de bezoeker. Deze stijl wordt niet zo veel ingezet omdat het ontzettend lastig is om dit goed responsief te krijgen voor mobiele devices en tablets. Een heel mooi voorbeeld van deze stijl kun je hier vinden: www.welldoneteamgb.com

7. Editorial design

Of misschien beter gezegd, websites in de vorm van een tijdschrift. Het lijkt ook steeds meer een trend te worden om websites een tijschrift look & feel te geven. Dat wil zeggen grote afbeeldingen gecombineerd met ontzettend mooie typografie. Maarja ook hier geldt weer dat het ontzettend lastig is om dit goed te programmeren voor bijvoorbeeld een smartphone. Aangezien tegenwoordig rond de 60% van alle webgebruikers de websites bezoekt op een mobiel device zoals smartphones en tablets, is dit waarschijnlijk niet iets wat het web volledig zal overnemen.

8. Zachte kleuren in websites

Voorheen werden ze ook wel bestempeld als "vieze kleuren". Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de zachtere kleuren in websites. Het zijn een beetje flepse "net niet" kleuren. Deze trend is ook goed terug te zien in moderne interieurs waar veel pastelkleuren worden gebruikt. Het geeft de website iets meer rust en komt wat vriendelijker over. Met het combineren van flepse kleuren met felle tegenkleuren kunnen mooie composities ontstaan.

pastel kleuren subtiel toepassen in een website ontwerp

9. Ghostbuttons

Last but not least de ghostbuttons natuurlijk. Dit zijn die grote doorzichtige knoppen met witte tekst en daaromheen een witte border. Deze buttons zijn momenteel ontzetten populair en worden veelvoudig ingezet. Dit gebeurd vaak in combinatie met grote achtergrondfoto's en weinig elementen daaromheen. De focus wordt daarmee op de buttons gelegd. Zelf vind ik dit ook één van de mooiste ontwikkelingen op dit moment en ik maak er dan ook regelmatig gebruik van. Een ultiem voorbeeld van mooie en goed ingezette ghostbuttons kun je vinden op Spotify.com

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Welke stijl springt er voor jouw echt bovenuit of welke stijl vind je gewoon afschuwelijk? Heb je misschien zelf een hele toffe website of element gezien wat jouw ontzettend aanspreekt? Als je dat met ons zou willen delen heel graag! Laat het ons hieronder in de reacties weten.

Recente projecten

  • Blackbird app

  • 3D Logo animatie

  • Dreamscape VJ-loop

    Neem contact op